AnkaraSuKacagi.net ekibimizin gözlemleri ve deneyimleri ile gözlemlerimiz ve tecrübelerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Tıkalı kanal borularını açma işlemi kanalın nereden ve nasıl tıkandığına bağlı olarak değişir. Her zaman çalışma prensibimiz en az hasarla en doğru işi yapmaktır. Bu nedenle kanal açma makineleri ve kanal görüntüleme sistemleri kullanmaktayız. Mecbur kalınmadığı sürece kesinlikle boşuna bir yeri kırmayız.
Robotla kanal açma
Boru içerisinde herhangi bir kırık yada çökme yoksa kanalı robotla açabiliriz. Bu yöntemde makineye takılan helezon yaylar vardır, makine bu yayları çevirerek ileri doğru iter. Bu sayede kanal içinde bez, poşet vb. maddeler yaylara sarılır ve geri çekilir. Eğer kanal tıkanmasına sebep olan şey kağıt, pislik vb. maddelerse parçalanması sağlanır tabi bu sırada boruya hiç bir zarar verilmez. Suyun akışını engelleyen cisim neyse ona uygun başlık takılarak işlem yapılır. Kırma, sarma, zincir uç (yağ parçalama), kesme gibi değişik uçlar mevcuttur. Ustanın kararına göre hangi uç işe yarayacaksa o kullanılır. Herhangi bir yer kırılmadan gider borusu açılır.
Gider borusu yıkama
Bazı tıkanmalarda kanal makine ile açılmasına rağmen hemen tekrar tıkanır. Nedeni ise boru içerisinde birikmiş ve çamur kıvamına gelmiş atıklardır. Kanal içine gönderilen makine uçları bu tabakanın içinden geçer ve o esnada suda kendine akacak bir yol bulur fakat makine geri çekildiğinde çamur tabakası tekrar yolu kapatır. Tıkanıklığı açtığınız halde su gitmez. İşte bu gibi durumlarda çamur kıvamına gelen bu pisliği oradan tamamen söküp atmak gerekir. Bu işi de yıkama makinesi yapar. 120 ve 180 bar arasında basınçla boruyu yıkayan bu makine tüm yapışmış yağları ve çamurlaşmış atıkları söker atar. Boru ilk günkü gibi temiz olur. Ancak boru eğimi yeterli değilse belirli bir süre geçtikten sonra kullanıma da bağlı olarak tekrar yağ ve çamurlaşmış atık birikebilir. Dikkatli kullanım bu süreye çok etki eder.
Kanalizasyon açma
Bina içi kanalın açık olduğu bazı durumlarda su hala gitmiyorsa kanalizasyon tıkanması olduğu anlaşılır. Kanalizasyon bina dışında kalan belediyeye ait olan ana kanal kısmıdır. Ancak bazı evlerde ve sitelerde bahçe kısmında çok sayıda daire giderlerinin birleşmesi ile kanalizasyon sistemi kurulmuştur. Buralarda genelde rögar tıkanması ile alakalı sorunlar yaşanır. Vidanjör dediğimiz kamyonlar rögar içindeki atığı çekerek ve yüksek basınçlı kuka ile su basarak bu sorunu çözer. Eğer kanalizasyon çökmesi arızasından dolayı tıkanma yaşanıyorsa kamera sistemi ve dedektörle arızanın noktası bulunur sadece o bölüm kazılarak sorun halledilir. Kamera sistemi ve dedektör bizi bütün bahçeyi kazmaktan kurtarır.
Kanal görüntüleme
Arızaların çözümünde atık su kamerası sistemi hayati önem taşır. Kanalizasyon taşması sonucu bir şekilde tıkanan kanal açılsa da açıldıktan sonra içini görmek daha önemlidir. Çünkü gözümüzle görmediğimiz kanalın tam açıldığından emin olamayız. Boru içi görüntülenerek kalan bir pislik varsa onu da temizlemek için makine tekrar kanala salınır. Yaptığımız işin sonuca ulaşıp ulaşmadığının kanıtıdır kamera sistemi. Ayrıca atık su kanalında çökme veya kırık varsa sürekli tıkanıklık açsak ta tekrar tıkanacaktır. Sorunu kökten halletmek için kamera ile boruya girilir arıza noktası görülür, görülen bu yer nereye denk geliyorsa dedektörle tespit edilir. Kanal borusuna onarım gerekiyorsa ekiplerimiz yapılacak işe göre fiyat verir ve tadilat ekiplerimizde gerekli onarımları yaparlar.